Stop rehabilitaciji fašista

Untitled-1g

Sramota poznata kao rehabilitacija ratnog zločinca i saradnika okupatora Milana Nedića nastavlja se danas u Višem sudu u Beogradu. Socijaldemokratska unija protivi se ovakoj relativizaciji zločina i negaciji tekovina antifašizma.

Umesto da Srbija bude ponosna na svoju antifašističku tradiciju koju baštini partizanski pokret, već duže od decenije posmatramo ozbiljno negiranje te tradicije koja se sprovodi sistematski – počevši od udžbenika istorije, zakona kojim su se četnički i partizanski pokret izjednačili, do poslednjeg čina oličenog u rehabilitaciji kvislinga.

Umesto jasnog određenja i stida zbog učešća i podrške Milana Nedića u okupaciji Srbije i istrebljenju Jevreja, Roma i „nepodobnih“ Srba,  elite u Srbiji biraju da, kaljajući obraz Srbije, uđu u proces rehabilitacije. Smatramo da  će ova rehabilitacija, pokrenuta od strane naslednika Milana Nedića zarad povratka imovine, mnogo skuplje koštati Srbiju svrstavajući je u red država koje relatvizuju zločine,  nego što je dobit koju će ostvariti porodica Nedić.

Socijaldemokratska unija se energićno zalaže protiv rehabilitacije Milana Nedića kao i svih rehabilitacija saradnika okupatora koji su protiv volje naroda pokušali da svrstaju Srbiju u red poraženih država u Drugom svetskom ratu, rame uz rame sa onima koji su ispisivali najmračnije stranice istorije Evrope.  Stoga pozivamo nadležne sudske organe da u ime budućnosti Srbije i njene antifašističke tradicije, odbace zahtev za rehabilitacijom  Milana Nedića.

 

Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Informativna služba SDU

1 comment
  • Žika Seljak

    Vi se šegačite sa ozbiljnim stvarima. Nemojte koristiti ikonografiju koja vam je tuđa, i koju prezirete. Vi radite isto ono što su pok. Divljan i ostali radili šegačeći se sa ruskom revolucijom. Nemate vi nikakvo određenje fašizma. Loosely, svako ko vam se ne dopada je fašista. To je, naravno, poptuno besmisleno, ali vama se sviđa. Pozdrav koji pominjete na kraju užasno je ciničan način da pokažete da nemate niti možete imati bilo kakvu platformu u ime koje biste pozivali na, neophodnu ali u Srbiji izvanredno malo verovatnu, borbu protiv rehabilitacije fašizma. Vaši zapadni partneri već godinama prekrajaju istoriju II svetskog rata, ali to ne primećujete?

Leave a Reply