SAOPŠTENJE POVODOM TRENUTNE SITUACIJE U JP POŠTA SRBIJE

960 960 Socijaldemokratska Unija

Od uvođenja vanrednog stanja 15.03.2020. godine radnici pošte nisu bili adekvatno zaštićeni onim merama koje je Vlada republike Srbije naložila svim upravama javnih preduzeća i drugima koji posluju na tržištu i izlažu svoje radnke riziku od zaraze virusom Covid 19.

Od izbijanja pandemije radnici su se snalazili za maske, rukavice i sredstva za dezinfekciju na razne načine i od svog novca. Podeljena su bila po tri para rukavica i po jedna maska za jednokratnu upotrebu, što je apsolutno nedovoljno.

Smatramo da je nedopustivo da poslodavac bez ikakave zaštite dozvoljava zaposlenima da dolaze u kontakt i budu zaraženi ili prenose zarazu! Prevashodno se misli na radnice i radnike koji direktno dolaze u kontakt sa korisnicima usluga (radnici i radnice na šalteru i poštari na terenu).

Dvojak negativan uticaj, koji je stvoren ovakvim postupcima, ugrožava i zaposlene u poštama, ali i korisnike usluga. Treba napomenuti da su korisnici usluga pošte najčešće i ona najkritičnija grupa stanovništva, a to su penzioneri, mahom preko 65 godina starosti. Donoseći im na kućnu adresu isplate, poštari bez adekvatne zaštite direktno ugrožavaju njihovo zdravlje.

Upućujemo apel rukovodstvu svih sektora u JP Pošta Srbije, kao i samoj direktorki, da zaštite svoje zaposlene, bez obzira na kojoj poziciji su angažovani.

Štiteći zdravlje radnica i radnika, štitimo i zdravlje naroda!

Ljudi ispred profita!